FAALANGSTTRAINING

Ziet jouw kind ontzettend op tegen proefwerken en spreekbeurten? Ben je ervan overtuigd dat je kind de intelligentie, kennis en vaardigheden heeft om goed te presteren, maar lukt het vaak niet vanwege angst of onzekerheid? Dan kan het zijn dat je kind last heeft van faalangst. Faalangsttraining bij HIP kan dan uitkomst bieden.

Wat is faalangst?

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Sommige kinderen zijn, ondanks het feit dat ze zich goed voorbereiden, bang voor een mislukking. Vaak blijven ze hangen in hun eigen gedachten en denken: “Het zal wel niet gaan lukken, ik krijg vast een black-out”. Faalangst komt voornamelijk voor als er een bepaalde taak moet worden uitgevoerd; er wordt iets van je kind verwacht en hij of zij wordt daarop beoordeeld. Dit kan gaan om een proefwerk op school of een spreekbeurt, maar ook het stellen van een vraag aan de leerkracht tijdens de les. Door die (vaak overweldigende) angst gaan veel kinderen onder hun niveau presteren.

 Hoe weet ik of mijn kind faalangst heeft?

Heb je het vermoeden dat jouw kind faalangst heeft? HIP Diagnostiek en Advies kan je helpen om erachter te komen of dit inderdaad het geval is. Je kunt je kind bij ons aanmelden voor een faalangstonderzoek. Dat begint altijd met een intakegesprek met de ouder(s) en de leerling, waarbij we zoveel mogelijk informatie over de leerling verzamelen. Zo wordt er onder andere gevraagd naar problemen, specifieke situaties, eerdere hulpverlening, het zelfbeeld van het kind en de verwachtingen. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt voor de afname van de test. Na afloop wordt er een uitgebreid verslag geschreven over de uitkomst van het onderzoek. Bij de bespreking van het verslag zullen we ook aanbevelingen doen over eventuele vervolgstappen. Indien we tot de conclusie zijn gekomen dat je kind daadwerkelijk faalangst heeft, kan faalangsttraining worden aanbevolen.

 Hoe ziet faalangsttraining eruit?

Tijdens de faalangsttraining bij HIP leren we de kinderen om hun negatieve gedachten over een bepaalde taak om te zetten naar positieve gedachten. Op deze manier kunnen hun angsten voor bijvoorbeeld een toets of een spreekbeurt worden weggenomen.

Faalangsttraining is in principe een individuele training en volledig maatwerk. Dat betekent dat de frequentie en het aantal sessies per kind zullen verschillen. Er kan a worden volstaan met 1 training, maar afhankelijk van de problematiek en vooruitgang wordt dit eventueel uitgebreid.

Meer weten over faalangsttraining bij HIP?

Wil je graag meer weten over faalangsttraining? Of wil je je kind graag aanmelden voor een faalangst onderzoek? Neem dan gerust contact op met HIP en maak een afspraak voor een intakegesprek. We helpen je kind graag om zijn of haar angsten en onzekerheden te overwinnen!

Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag