Geplaatst op 23 september 2022

Nieuwe basisschool HIP in Laren: Excelleren in leren

Door: Robin van der Laan

Geen grote klassen en een algemene aanpak die voor iedereen maar moet werken, maar hele kleine klasjes met veel persoonlijke aandacht en een instructie die wordt afgestemd op de leervoorkeur van elke leerling afzonderlijk. Zo krijgen kinderen bij HIP les en leren ze leren. Vanaf schooljaar ‘22/’23 is er ook een basisschool van HIP in Laren. Een plek waar geen een kind uitvalt, maar waar ze zich juist ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.

 

Aandacht en focus voor elk kind

Shirly de Vos is de directeur van deze nieuwe particuliere basisschool. Met 20 jaar ervaring in het primair onderwijs waaronder directiefuncties bij reguliere basisscholen en als trainer van leerkrachten, weet ze heel goed wat nodig is op een school. En waar het in het gewone basisonderwijs nu vaak misgaat. Bij HIP vindt ze daarentegen wel dat wat ze graag wil in het onderwijs: ‘persoonsgericht leren’. “Hier is aandacht voor de leerbehoefte van elk kind. We sluiten aan op de ontwikkelfase en werken aan leren leren. Zo helpen we leerlingen als ze vastgelopen zijn en bereiken we hun volle potentie.”

 

Niet rekenen, wel bakken

“Bij HIP haken we bijvoorbeeld aan op de intrinsieke motivatie van de leerling en koppelen dat aan onze didactiek. Lukt rekenen niet zo goed maar houden ze wel veel van bakken? Dan gaan we met die leerling bakken terwijl de ingrediënten goed berekend moeten worden. Of dat goed gaat of niet, is direct te zien aan de cake die wel of niet lukt.” Meer leerrendement dus door meer motivatie van de leerling zelf.

 

Ruimte voor creativiteit

“Toen ik Miriam (Lensen, directeur HIP) ontmoette en we over deze nieuwe basisschool spraken, voelde dat als ‘Wat zou je doen met een miljoen?’! Hier is ruimte voor creativiteit in een rijke, krachtige leeromgeving. Zowel om de creativiteit van de leerling te stimuleren maar ook om ruimte te bieden aan de professionele autonomie van de leraar. Samen met de middelbare school bieden we binnen een thema activiteiten aan die passen bij de belevingswereld van het kind en waarmee we ook meteen de lesdoelen realiseren. Bij projectonderwijs kunnen kinderen op een natuurlijke en betekenisvolle manier kennis en vaardigheden verwerven over de wereld om hen heen. Door samen te werken passen de leerlingen het geleerde meteen toe in de praktijk.”

 

Leervoorkeur

Ook is er bij HIP tijd en aandacht voor leerlingen die ergens zijn vastgelopen in hun leerproces. Het onderdeel wat ze niet begrijpen, leggen we dan nogmaals uit op een manier die bij de leerling past. Hun leervoorkeur. “Bij HIP kunnen we versnellen en vertragen, net wat nodig is. Doordat de groepen zo klein zijn, is er altijd veel persoonlijke aandacht. Dan kun je de leerstof aanbieden vanuit concrete ervaringen.” Ook dat is ruimte voor creativiteit: leraren werken hier oplossingsgericht en doen meer dan alleen het verplichte curriculum. Omdat daar tijd en ruimte voor is.

 

De leerling zien voor wie ze echt zijn

Dat verplichte curriculum wordt natuurlijk ook bij HIP gevolgd, maar er is meer. Persoonlijke coaching is ook een vast onderdeel in het rooster. We helpen onze leerlingen verder in het oplossingsgericht denken vanuit vertrouwen en nieuwsgierigheid. “Ik vind het belangrijk dat we naast de leerling staan, ook bij tegenslag en frustratie. Hier hebben we de ruimte om de leerlingen te zien voor wie ze werkelijk zijn.”

 

Altijd maatwerk dankzij flexibel klassenmanagement

Bij De School van HIP in Laren zit het basis- en voortgezet onderwijs in één gebouw, en dat biedt voordelen ziet Shirly. “Het klassenmanagement is hier heel flexibel. Zo kunnen we altijd elke leerling maatwerk bieden. Bijvoorbeeld door ze al les te laten volgen bij het voortgezet onderwijs terwijl ze voor een ander vak nog bij de groep van de basisschool zitten. Flexibiliteit in versnellen en vertragen dankzij deze warme samenwerking tussen de basisschool en de middelbare school. Ook dat is persoonlijk onderwijs op maat bij HIP.”

 

Goed leerklimaat voor docenten

Naast het maatwerk voor de leerlingen zorgt Shirly ook voor een goed leerklimaat voor de docenten. “Om leerlingen optimaal te laten ontwikkelen, heb je als leerkracht een voorbeeldfunctie. Ik zie het als mijn taak om ook hen optimaal te laten ontwikkelen. Ik zorg dat ze over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om een krachtige leeromgeving te kunnen creëren. Samen kunnen we excelleren in leren leren.”

 

“Leren voor het leven”

HIP staat voor vernieuwingsonderwijs. Hier worden kinderen gestimuleerd zich te verwonderen, omdat dat ze altijd meer brengt. Zo komt elke leerling verder. Ze leren wie ze zijn en ontdekken hun passies en talenten. “Kinderen vullen bij HIP hun rugzak in ‘leren voor het leven’. Dat is zo waardevol! De meesten ontdekken dat pas als ze volwassen zijn, door vallen en opstaan. Als je dat nu al leert, omdat er zoveel meer op school aangeboden wordt dan alleen de standaard vakken, en je de ruimte krijgt om te ontdekken wie je bent, dan heb je daar de rest van je leven wat aan.”

 

De nieuwe basisschool in Laren, ook iets voor jouw kind?

De nieuwe basisschool van HIP in Laren is gevestigd in het voormalige Regus-gebouw aan het Plein 1945. Wil je weten of dit ook de school is voor jouw zoon of dochter? Neem dan contact met ons op, we vertellen je graag meer!

Of kom werken bij De School van HIP!

Wil jij ook het beste onderwijs kunnen geven aan kinderen op de basisschool? Voldoende tijd en aandacht voor ze hebben zodat ze echt vooruitgaan en je ze echt ziet groeien en al hun mogelijkheden ontdekken en benutten? Kom dan werken bij De School van HIP! Check snel onze vacatures of neem direct contact op. We horen graag van je!

Contact opnemen

neem contact op met HIP contact
Wil je dit bericht delen?
Klik op één van deze kanalen
Informatie aanvragen
030 303 66 08
Open chat
Stel hier je vraag